"Türkiye'nin en zengin 100 ailesi" Karunizmi

Ekonomist dergisi, Türkiye'nin en zengin 100 ailesini açıkladı. En zengin 10 ailenin servetinin toplamı 66 milyar doları buluyor.

28-10-2013


Ekonomist dergisinin hazırladığı En Zengin 100 çalışması sonuçlandı. Bu yıl 10'uncusu gerçekleştirilen listenin zirvesinde 8 milyar doları aşan servetiyle Koç ailesi bulunuyor. İkinci sıra ise Şahenk ailesinin.

KOÇ'UN SERVETİ 8 MİLYAR DOLARIN ÜSTÜNDE

2004 yılında başlayan En Zengin 100 Araştırması'nın bu yıl10'uncusunu sonuçlandı. Listenin zirvesinde bu yıl da Koç Ailesi yeraldı. Koç Ailesi'nin serveti 8 milyar doların üstünde. İkinci sırada dayine Şahenk Ailesi yer buldu. Ekonomist dergisinin yaptığı hesaba göre, Şahenk Ailesi'nin serveti 7-8 milyar dolar arasında bulunuyor. Bu yıl üçüncü sırada ise Şevket Sabancı ve Ailesi yer aldı. Şevket Sabancı ve Ailesi'nin servetinin ise 6-7 milyar dolar arasında olduğunu tahmin ediliyor.

GİRENLER VE ÇIKANLAR

Listeye bu yıl dahil olan isimler Mehmet Cengiz (Cengiz İnşaat), Orhan Ailesi(Orhan Holding), Umur Üstünberk (Üstünberk Holding), Cemal-ArmağanÖzgörkey (Özgörkey Holding), Tosyalı Ailesi (Tosyalı Holding) ve Selim Uyar (Permak Grubu) olarak sıralanıyor. Listeden bu yıl çıkan isimler ise Ulusoy Holding'in bölünmesi sonrasında Yılmaz-Haluk ve Alican Ulusoy, Murat Vargı (MV Holding), Hasan Aslan (Ortadoğu Rulman), Rona Yırcalı (Best Grubu) ve Karaağaç Ailesi (Bilim İlaç). Karaağaç Ailesi'nde kardeşler arasında bölünme yaşandı. Murat Vargı'nın ise Turkcell'deki payı yıllar itibariyle azaldı.

DİKKAT ÇEKEN İSİMLER

Listeye baktığımızda önemli kaymaların da olduğu görülüyor. Rusya'da 784 milyon dolara AVM satışı yaparak bir üst lige çıkan Erman Ilıcak (RönesansGrubu) bunların başında gösterilebilir. Yine Nakipoğlu, Yıldırım, Pak Aileleri, Erbakır'ın ortakları olan Erikoğlu, Abalıoğlu Aileleri, Fettah Tamince (Rixos), aldıkları ihalelerle ses getiren Limak İnşaat'ın ortakları Nihat Özdemir ve Sezai Bacaksız, Çarmıklı Ailesi listede yukarı çıkan önemli isimler. Bunun yanında listede aşağı gelenler arasında en çok dikkat çeken isim ise medya grubu devlet kontrolüne geçen Mehmet Emin Karamehmet. Altın fiyatlarındaki olumsuz hareketlerden etkilenen İpek Ailesi de listede dört basamak aşağı indi.

2009'DA SABANCILAR AYRILDI

En Zengin 100 çalışmasında 2004 yılından 2009 yılına kadar Sabancı Ailesi'ni tek çatı altında değerlendirildi. 2010'a gelindiğinde servet yönetim uzmanlarının Sabancı Ailesi'ni kardeşler olarak ayırmak gerektiği uyarılarıyla birlikte Ekonomist dergisi listeyi buna göre yaptı.

LÜKSTE SON TRENDLER

Türkiye'de zenginlerin çok daha bilinçli, parasının karşılığında en yüksek kalite ve değeri arayan bir tüketici grubu olduğu belirtiliyor. Lüks turizmde mutfak ve yemekle ilgili maceralı etkinlikler de yükselen trendler arasında. 2013 yılında dünyada lüks turizm açısından popüler olacak destinasyonlar ise Myanmar, Hindistan, Sri Lanka, Nepal, Bhutan, Litvanya, Letonya, Estonya, Kolombiya, ve Botswana.

NASIL HESAPLANIYOR

10 yıldır Ekonomist'in titizlikle hazırladığı En Zengin 100 Araştırması'nda borsa önemli bir veri kaynağı. Şirketlerin değer artış veya azalışları sahiplerinin servetlerini etkiliyor. Geçmiş yıllara ait büyümeden kaynaklanan kâr birikimi bir diğer kaynak. Zenginliği etkileyen bir diğer kaynak da gayrimenkul zenginliği. Gayrimenkul geliştirme alanında yaratılan yüksek değerler, zenginlik sıralamasına önemli bir katkı yapıyor.

YENİ VE HIZLI YATIRIMCILAR

En Zengin 100 listesinin yeni yüzleri arasında hızlı büyümeleri ile öne çıkan aileler bulunuyor. Bunlar arasında yer alan Tosyalı Holding, çelik sektörünün son yıllardaki en hızlı ismi. Son beş yıl içinde art arda milyar dolarlık yatırımlar yaptı ve meyvesini de kısa sürede almaya başladı. Araştırmamızın yeni yüzleri içinde hızlı yatırımları ile tanınan bir aile de Cengiz Ailesi. Özelleştirmenin son 10 yıldaki en büyük oyuncularından oldu. Özellikle maden sahasında gerçekleştirdikleri yatırımların geri dönüşünü alıyorlar. Yine metrodan karayoluna, boru hattından havaalanına kadar uzanan çok geniş bir kesimde inşaat yapıyorlar.

(İslam ve Hayat / Son Haber)

Etiketler : #Türkiye'nin   #en   #zengin   #100   #ailesi   #Karunizmi   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN