"Somali’de İslami güçler 2009’da iktidar"

Somali lideri Abdullah Yusuf’un İslami güçlerin ülkenin önemli bölümünü ele geçirdiklerini itiraf etmesinin ardından uzmanlar, farklı kanatların birbirleriyle anlaşmazlık içerisinde olmasına rağmen İslami hareketin Somali’de 2009 başlarında iktidara geleceğini düşünüyor.

19-11-2008


Somali lideri Abdullah Yusuf’un İslami güçlerin ülkenin önemli bölümünü ele geçirdiklerini itiraf etmesinin ardından uzmanlar, farklı kanatların birbirleriyle anlaşmazlık içerisinde olmasına rağmen İslami hareketin Somali’de 2009 başlarında iktidara geleceğini düşünüyor.

Uzmanlar, Timetürk’e yaptıkları açıklamalarda böyle bir sonuca ulaşmalarının nedenlerini şu şekilde belirttiler:

En önemlisi, uluslararası toplumun korsanlar sorununu çözmesi için geçici Somali hükümetini sürekli sıkıştırdığı halde hükümetin korsanları önlemede ve güvenliği sağlamada aciz kalması, Somali’ye Etyopya müdahalesinin fiyaskoyla sonuçlanması ve Addis Ababa’nın bu bataklıktan çıkma arzusu. Bilindiği gibi İslami Mahkemeler Birliği, korsanların kökünü kazımış ve korsan sorununa nihai bir çözüm getirmişti.

Abdullah Abdi adlı siyasi analist şunları söyledi: “İslamcıların siyasi görüşlerinin farklı olmasına rağmen birkaç ay içerisinde iktidarı ele geçireceklerinden eminim. Bunun nedeni, hükümet içerisindeki anlaşmazlıklar, İslami Mahkemeler Birliği’nin yok ettiği başıboşluk, istikrarsızlık, güvenliğin olmayışı, korsanlık gibi sorunların bu hükümet döneminde geri dönmesi. Tüm bunlar, İslamcıların yönetime yeniden gelmelerine yardım edebilir.”

İslami Mahkemeler Birliği’nin 2006’nın sonları 2007’nin başlarında Etyopya güçlerinin desteklediği hükümet birlikleri karşısında hezimete uğramalarının ardından Somalili silahlı gruplar, korsanlık olaylarına hız verdiler. Daha dün, korsanlar Hint okyanusundan kaçırdıkları bir Suud gemisini Somali limanına çekmişlerdi.

Abdi’nin yakında İslami grupların iktidara geleceğine ilişkin öngörüsünün bir başka nedeni ise uluslararası toplumun ve başta ABD olmak üzere geçici Somali hükümetini destekleyenlerin artan iç çatışmalar karşısında aciz kalan hükümetten umudu kesmeleri. Hatta müttefiki Etyopya bile bu çatışmaların önüne geçmede başarısız olmuş. Bu durum, Etyopya güçlerinin, hükümetle muhalif Somali’yi Yeniden Özgürleştirme Hareketi’nin lideri Şeyh Şerif Şeyh Ahmed’le yapılan Cibuti Anlaşması’nı kendisine maske yaparak çekilmesine neden olabilir.

Abdi, Etyopya güçlerinin askeri bir başarısızlığının hükümet güçleri ve yetkilileri içerisinde ciddi bir çözülmeye neden olacağını da vurguladı.

Somalili uzman, geçtiğimiz ay içerisinde imzalanan ve Etyopya güçlerinin aşamalı olarak çekilmesini öngören Cibuti Anlaşması, bu anlaşmanın gereğini yerine getirerek çekilmesi durumunda Etyopya güçleri için bir fırsat olarak görüyor.  

Uluslararası toplumun tutumu 

Somalili gazeteci ve İslami hareket uzmanı Muhammed Abdülkadir ise şu anki durumun İslami grupların başkenti iki sene önce ele geçirmeden önceki Mogadişu’nun durumuyla oldukça benzerlik arz ettiğini dile getirdi. O dönemde İslami hareket, güney ve orta bölgeleri, parlamento binasının bulunduğu Beydave kenti hariç İslami güçlerin elinde toplamıştı. 

Abdülkadir, İslami güçlerin önümüzdeki iki ay içerisinde başkent Mogadişu’yu ele geçirerek yönetime geleceklerini düşünüyor. Ona göre Cibuti Anlaşması, uluslararası toplumun İslami güçleri özellikle onların korsanları imha edebileceklerini görmelerinin ardından diyalog masasına çağırmasını sağlayabilir.

Abdülkadir, fedaral hükümetin 2009 sonu itibariyle görev süresinin bitime yaklaşması ve şu ana kadar hiçbir konuda başarılı olamamasının uluslararası toplumun İslami yapılarla görüşmeyi kabul etmelerinde rol oynayabileceğini söyledi.  

İslami Güçlerin Çatışmaları 

Somalili gazeteci, İslami örgütler arasında nüfuz alanları üzerinde çatışmaların meydana gelmesinin onların iktidara gelişini geciktireceğini ifade etti. Özellikle Etyopya işgal güçleri çekilene kadar direnişe devam kararı alan ve Cibuti Anlaşması’na karşı olan “Esmara Kanadı”nın yaklaşımının göz önünde bulundurulduğunda bu gecikmenin kaçınılmaz olduğunu, ancak iktidara gelişlerini engellemeyeceğini kaydetti.

Abdülkadir, Somali toplumunun İslami gruplar arasındaki anlaşmazlıkları bir şekilde çözümleyen aşiret yapısı gereği bu çatışmanın uzun süre devam etmeyeceğini öngörüyor. 

Pazartesi günü meydana gelen çatışmalarda İslami Mahkemeler Birliği’ne bağlı iki örgütün birbirleriyle girdikleri çatışmada her iki tarafa ait içlerinde sivillerin de bulunduğu 6 kişi hayatını kaybetmiş, bu çatışma, halkın bir kısmının yakınlarındaki ormanlara kaçmasına neden olmuştu.

(Kaynak: Timeturk)

Etiketler : #Somali’de   #İslami   #güçler 2009’da   #iktidar   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN