"İsviçre Fatihi" Ahmedinejad'a coşkulu karşılama

İsviçre'de BM tarafından düzenlenen "Irkçılığa KArşı Konferans"ta yaptığı tarihi konuşma sonrası İran'a dönen Ahmedinejad, Tahran havaalanında büyük bir coşkuyla karşılandı.

21-04-2009


Bugün İsviçre'nin Cenevre kentinden Tahran'a dönen Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Tahran havaalanında çoğu genlerden oluşan coşkulu bir kalabalık tarafından karşılandı.

Cumhurbaşkanı Ahmedinejad burada yaptığı konuşmasında, dünya şartlarının hızla İlahi değerler be halklar lehine dönmekte olduğunu belirtirken, "Halbuki 50 yılı aşkındır ki, kimi zorba ülkeler, muhalife katlanmak, tolerans göstermek, düşünme ve ifade özgürlüğü gibi sahte ve tuzak sloganlarla kendilerini dünyaya dayattılar" ifadesini kullandı.

Konuşmasının devamında, "Durban-2" oturumunda yaptığı konuşması öncesinde kendisine yumuşak bir ifade kullanması mesajı verildiğini belirten Dr Ahmedinejad ayrıca, "Ama ben onlara, Yani, Gazze'de işlenen onca cinayeti, Lübnan, Afganistan ve Irak'ın işgal edilmesi ve oralarda işlenen cinayetleri görmezden gelmemizi, bunlar karşısında susmamızı mı istiyorsunuz diye karşılık verdim" şeklinde konuştu.

"siyonizm, ırkçılığın gerçek bir görüntüsüdür"

Dorban II Dünya Irkçılıkla Mücadele Konferansında konuşma yapan İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, "Uluslararası siyonizm, ırkçılığın gerçek bir görüntüsüdür"diyerek, uluslarası siyonizmin ırkçı politikalarına karşı dünyadan net bir duruş takınmasını istedi.

Ahmedinejad, konferansın genel sekreterine, insan hakları komiseryasına ve konferansta bulunanlara hitaben yaptığı konuşmada, İsrail'in Filistin'deki ırkçı politikalarına değinenerek, "Uluslararası siyonizm, ırkçılığın gerçek bir görüntüsüdür" dedi.

Ahmedinejad ayrıca, uluslarası siyonizmin ırkçı politikalarına karşı dünyadan net bir duruş takınmasını istedi. Konuşmasında sık sık İsrail ve batılı ülkelerin ırkçı uygulamalarına atıfta bulunan Ahmedinejad, İsrail'i Filistin topraklarında kurulan "en ırkçı ve vahşi rejim" olarak niteledi.

"Amerika'nın Afganistan yada Irak'a düzenlediği saldırıların gerçek sebebi nedir? Afganistan'a düzenlenen saldırı, Afganistan'a barış getirdi mi?" sorularını yönelten Ahmedinejad, İsrail'in Gazze'deki işlediği katliamlar karşısında sessiz kalan Güvenlik Konseyinin yeniden yapılandırılması gerektiğini vurgulayarak, konseyde belirli bazı ülkelere veto hakkının verilmesinin de iptal edilmesini istedi.

Irak'ta milyonlarca insanın katledildiğine, evlerini terk etmek zorunda bırakılmasına dikkat çeken Ahmedinejad, Irak işgalinin ABD’nin eski yönetimini hırsı sayesinde silah tüccarlarının da katılımıyla İsraillin güvenliğinin sağlanması amacı ile planlandığını söyledi.

Batılı ülkelerin ekonomi politikalarını da eleştiren Ahmedinejad, "Küresel ekonomik ne Asya'da ne de Afrika'dan çıktı. Ekonomik kriz, Amerika'dan çıktı ve tüm dünyaya yayıldı" dedi. Ahmedinejad, ekonomik krizin şer güçlere karşı kazanılacak zafer ve adil bir sistemin kurulmasıyla aşılabileceğini ifade etti.

Ahmedinejad’ın, İsrail’e yönelik eleştirilerine başlayınca, salonda bulunan Avrupalı bazı devletlerin delegasyonu salonu terk etti. İsrail’in salonda tuttuğu bazı Yahudi öğrenciler de Ahmedinejad konuşurken sözlü protesto eyleminde bulundu. Ahmedinejad'ın konuşması, protestolara rağmen, büyük bir alkış aldı.

"Toplantı salonunu terketme girişimi örgütlüydü!"

Söz konusu İngiliz Heyeti Başkanı Peter Gooderhome, İngiliz televizyonunun iki ayrı kanallarına verdiği demecinde, sergiledikleri tavırlarına bir açıklama getirmeye çalıştı.

Bu yetkili girişimleriyle ilgili olarak, Dr Ahmedinejad İsrail konusuna değinir değinmez salonu terk etmeyi önceden kararlaştırdıklarını ve ona göre hareket ettiklerini açıkladı.

Peter Gooderhome daha sonra konuştuğu TV muhabirinin, kendisinin ifade özgürlüğüne inanıp inanmadığına ilişkin sorusu üzerine, ifade özgürlüğüne inandığını, ancak önceden koordineli hareketi toplantıda sergilediğini dile getirdi. Bunun üzerine TV muhabiri, "Bu hadisede, kazanan taraf İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad oldu" dedi.

(Kaynak: Timeturk)

Etiketler : #İsviçre   #Fatihi   #Ahmedinejad'a   #coşkulu   #karşılama   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN