"Hz. Muhammed’in (s.a.s.) Hayatı; Dersler ve Mesajlar" kitabı çıktı

Asım Şensaltık'ın kaleme aldığı "Hz. Muhammed’in (s.a.s.) Hayatı; Dersler ve Mesajlar" adlı kitap Ma’ruf Yayınları'ndan çıktı.

17-12-2020


Asım Şensaltık'ın kaleme aldığı "Hz. Muhammed’in (s.a.s.) Hayatı; Dersler ve Mesajlar" adlı kitap Ma’ruf Yayınları'ndan çıktı. Kitabı genel hatlarıyla tanımlayan yazarın kitabına yazdığı önsözünden bir bölümü sizlerle paylaşıyoruz:

"Kaleme aldığımız bu eserde Allah Rasûlünün hayatını özet bir şekilde konu edinerek, O’nun mücâdelesini genç okuyucuların gündemine taşımak istedik. Hiç kuşkusuz ki bu konuyla ilgili olarak çokça eserler kaleme alınmıştır. Bu eserlerin bir kısmının bizim çalışmamızdan hem daha hacimli, hem de daha nitelikli olduğu muhakkaktır. O halde neden böyle bir çalışma yapma ihtiyacı duyduk? Daha önce kaleme alınan onca eser varken, onlara bir yenisini eklemenin ne gereği vardı? Bu çalışmayı onlardan ayrı kılan özellik nedir?

Tabi ki var olan eserlerin bir benzerini kaleme almak için yola çıkmadık. Bu çalışmayı diğerlerinden ayrı kılan hususlar şunlardır: Öncelikle, Efendimizin hayatıyla ilgili olarak bize aktarılan kimi problemleri rivayetleri eserimize almadık, aldıklarımızı da tahlil ederek o konuda doğru düşüncenin ne olduğunu izah etmeye çalıştık.

Ayrıca, bu eserde gözettiğimiz bir başka husus da Efendimizin hayatıyla ilgili detay bilgilere girerek, kaynaklarda aktarılmış olan her bilgiyi kitabın içerisine doldurarak kitabın hacmini büyütmek istemedik. Yapmaya çalıştığımız; Rasûlullah’ın hayatıyla ilgili Tarih ve Siyer-i Nebi eserlerinin bize aktardığı bilgileri özet bir şekilde özellikle de gençlerin anlayabileceği bir uslûpla kitaba almak oldu.

Kitapta takip ettiğimiz bir başka husus da şurasıdır: Efendimizin hayatıyla ilgili olayları kısım kısım zikrettikten sonra, o olaylarda öne çıkan ve bize mesaj özelliği taşıyan hususları “İbretler ve Dersler” başlığı altında maddeler halinde gündeme getirmeye çalıştık. Bunu yapmaktaki amacımız, özellikle gençlerin Rasûlullah’ın hayatını okurken, sıradan bir tarih kitabı okuyormuş gibi değil de yaşanan o olaylar üzerinden yaşadıkları hayata yönelik birtakım dersler ve çıkarımlarda bulunmalarına katkıda bulunmak ve bu vesileyle de Nebevi Hareket metodunu onların gündemine getirmeye çalışmak oldu. Kitabımızı diğer Siyer-i Nebî kitaplarından ayıran en önemli farkı burasıdır. Efendimizin hayatındaki olaylar üzerinden yaptığımız çıkarımları, mümkün olduğu kadar güncel tutmaya çalıştık.

Kitabımız üç ana bölümden oluşmaktadır:

Birinci Bölüm: Efendimizin Kur’an’da bildirilen en önemli vasıflarına değinerek, Rabbimizin Rasûlullah’ı hangi özellikleriyle bize tanıttığını konu edinmeye çalıştık. Böylece Efendimizin bir mü’minin hayatındaki yerini, Kur’an’dan yola çıkarak tespit etmeye ve Siyer-i Nebî’nin önemini hatırlatmaya gayret gösterdik.

Siyer-i Nebî ilmiyle ilgili bilgiler ve Siyer-i Nebînin kaynakları, Miladi 6. asırda genel olarak Hicaz bölgesine yakın olan dünyanın durumu, Hicaz bölgesin sosyal ve siyasal durumu gibi konuları işledik.

İkinci Bölüm: Rasûlullah’ın Risâlet görevinin 13 yıllık Mekke dönemini ele aldık ve yaşanan olaylar üzerinden çıkarmamız gereken “Dersler ve İbretler”i söz konusu etmeye çalıştık.

Üçüncü Bölüm: Risaletin devletleşme yılları olan 10 yıllık Medine dönemi ve yaşanan olaylar üzerinden çıkarmamız gereken “Dersler ve İbretler”i kaleme almaya çalıştık."

Kitabı okuyarak değerli katkılarda bulunan başta Şükrü Hüseyinoğlu’na, Selçuk Koç’a ve bazı konularda fikri katkıları olan Ahmed Kalkan hocamıza ve kitabın basılmasında emeği geçen Kalemder Derneğine teşekkür ederek duacı olduğumu belirtmek istiyorum.

Gayret bizden, yardım ve başarı Allah’tandır. Bu çalışmamız şayet Efendimizin hayatının ve Hareket Metodunun anlaşılmasına denizde bir damla da olsa kaktı sağlar ise bizi mutlu ve mesrur eder. Ayrıca Rabbimiz bizi buna vesile olmaya layık görürse, kendimiz için bunu bir lütuf görürüz. Bilerek hata yapmaktan Rabbimize sığınırız, eğer bilmeden bir hata yaptıysak da O’nun engin rahmetine sığınarak O’ndan af dileriz.

Ayrıca kitabın tüm geliri,  İslâmî çalışmalarda kullanılmak üzere Kalem-Der’e bağışlanmıştır.

Etiketler : #Hz.   #Muhammed’in   #(s.a.s.)   #Hayatı;   #Dersler   #ve   #Mesajlar   #kitabı   #çıktı   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN