Halep'te muhaliflerin beklenen operasyonu başladı

Suriye'de muhalif birlikler, kuşatma altındaki Halep'i kurtarmak adına operasyon başlattı.​​ Esad rejiminin kontrolünde bulunan Neirab havaalanına operasyon başlatan 5 binden fazla muhalif savaşçının hedefi kentteki kuşatmayı kırmak.

28-10-2016


Muhalif birlikler, Halep kuşatmasını kırmak için büyük bir operasyon başlattı. 5 binden fazla muhalifin katıldığı operasyonun adı "Büyük Savaş" olarak açıklandı

Suriyeli muhalifler, Rejim-Rusya ve İran destekli Şii milislerin kuşatma altında tuttuğu ve 250 binden fazla sivilin yaşadığı Halep'e yönelik kuşatmayı kırma harekat düzenliyor.

İlk olarak Esad kontrolünde olan Neirab havaalanı operasyon kapsamında Grad füzeleri ile vuran muhalifler Akademi Esad ve Halep-Sam karayolunda saldırıya geçti. Fetih Ordusu öncülüğünde başlayan operasyona 5 binden fazla muhalif savaşçı katılıyor. Muhalifler şehir merkezine güneybatı yönünden ve Dahiyyatul Esad bölgesinden girmeye çalışıyor.

BOMBALI SALDIRI DÜZENLENDİ

Şam'ın Fethi cephesi Dahiyet'te rejim güçlerini ikinci bir bombalı saldırı ile hedef aldığını duyurdu. Patlayıcılarla dolu tankı rejim mevzilerine ulaştıran savaşçının, aracı bıraktıktan sonra güvenli bir şekilde geri döndüğü ve patlamadan etkilenmediği açıklandı.

HAVA SALDIRILARI İÇİN LASTİKLER YAKILDI

Halep merkez ve çevresinde savaşan Esad güçleri yüzde 80 oranında Şii milislerden oluşmakta. Halep operasyonun başlaması ile birlikte Halepliler de Rusya ve Esad rejimine ait savaş uçaklarının görüşünü engellemek icin lastik yakmaya başladı.

GRAND FÜZELERLE SALDIRI

Bölge kaynaklarına dayandırılan habere göre muhalifler, Rusya'nın Lazkiye'deki Hmeymim askeri üssüne Grad füzesi ile saldırı başlattı. Batı Halep bölgesinde yağmurun başladığı belirtiliyor. Bu durum muhalifleri hava saldırılarına karşı avantajlı konuma getiriyor.

OPERASYON ADI: "EBU ÖMER EL SERAKİB GAZVESİ"

Operasyonun adı "Ebu Ömer el Serakib* Gazvesi" olarak duyuruldu. Ebu Ömer el Serakib, geçtiğimiz ay ABD hava saldırısında hayatını kaybeden Şam'ın Fethi Cephesi -eski Nusra Cephesi- komutanı.

Suriye'nin en büyük kenti olan Halep, 2011'de başlayan iç savaşın ardından muhalif grupların denetimine geçti. Rusya'nın Suriye'ye yerleşmesinden sonra muhaliflere yönelik saldırılarını artıran Esad rejimi, İran ve Rusya'nın da desteği ile Halep'i kuşatmaya aldı. Esad ve Rusya uzun zamandan beri kente yönelik ağır hava saldırıları gerçekleştiriyor. Rejimin Rusya'nın da desteği ile muhaliflerin elinde bulunan Kastillo yolunu ele geçirmesi ile birlikte muhaliflerin Halep ile bağlantısı zayıfladı ve kent Esad tarafından kuşatma altına alındı.

(Dünya Bülteni)

Etiketler : #   #Halep'te   #muhaliflerin   #beklenen   #operasyonu   #başladı   #   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN