"Gazze son 40 yılın en büyük felaketini yaşıyor"

Sekiz uluslararası yardım kuruluşu, hazırladıkları raporda, Gazze’ye yönelik siyonistlerce uygulanan ambargonun, bölgede son 40 yılın en büyük insani felaketine yol açtığına dikkati çekti.

07-03-2008


Merkezi İngiltere'de bulunan insani yardım kuruluşlarıyla uluslararası insan hakları örgütleri, işgal devleti İsrail'in Gazze’de savunmasız Filistinlilere karşı uyguladığı ambargoyu, kolektif cezalandırma olduğu gerekçesiyle eleştirdiler. Sekiz uluslararası yardım kuruluşu, hazırladıkları raporda, Gazze’ye yönelik siyonistlerce uygulanan ambargonun, bölgede son 40 yılın en büyük insani felaketine yol açtığına dikkati çekti.

Dünya kamuoyu ve Müslüman ülkelerin duyarsızlığından güç alan işgal-terör devleti İsrail’in, abluka altında tuttuğu Gazze halkına karşı giriştiği soykırım saldırısına, Batılı kurum ve örgütlerden geç de olsa tepki gelmeye başladı.  Merkezi İngiltere'de bulunan insani yardım kuruluşlarıyla uluslararası insan hakları örgütleri, terör devleti İsrail'in Gazze Şeridi'ne uyguladığı ambargoyu, kolektif cezalandırma olduğu gerekçesiyle eleştirdiler.

Aralarında Uluslararası Af Örgütü, Çocukları Koruyalım, CARE'in de bulunduğu kuruluşlar, Gazze Şeridi'ne ilişkin hazırladıkları raporda, "bugün 1.1 milyon Gazzelinin gıda yardımına muhtaç olduğu, daha önce özel sektörde 110 bin işçinin çalıştığı, bunların 75 bininin işini kaybettiği" belirtildi.

Uluslararası Af Örgütü'nün İngiltere birimi yöneticisi Kate Allen, İsrail'in uygulamalarıyla ilgili olarak "Gazze halkını temel insan haklarından yoksun bırakarak cezalandırmanın kesinlikle savunulamayacağını" söyledi. Allen, "Mevcut durum insanlar tarafından oluşturuldu, bu değiştirilmek zorunda" dedi. İnsani yardım ve insan hakları örgütlerinin raporunda ayrıca, İsrail'in Gazze Şeridi'nde uyguladığı ambargonun, bölgede son 40 yılın en büyük insani felaketine yol açtığı belirtilmişti.

Gıda sıkıntısı, çöken sağlık hizmetleri, çökmeye yakın su ve kanalizasyon sistemlerinin Gazze'de yaşayan 1.5 milyon Filistinli'nin karşılaştığı günlük dertlerden olduğu belirtilen raporda, İsrail'in bölgeye uyguladığı ablukanın İsrail işgalinin başladığı 1967'den bu yana en büyük felaket olduğu ifade edilmişti.

Yardım ve insan hakları kuruluşları bu noktada Avrupa Birliği'ne, Gazze'nin kontrolünü elinde bulunduran Hamas'la müzakereler yapması çağrısında bulundu. İngiltere merkezli kuruluşların son raporunda, İsrail'in, Gazze'deki son saldırılarında çok sayıda sivil dahil 120'den fazla kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor.

(İslam ve Hayat / Vakit)

Etiketler : #Gazze son   #40   #yılın   #en   #büyük   #felaketini   #yaşıyor   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN