"Bu sınavda zulüm var!"

TOKAD ve Özgür-Eğitim-Sen tarafından düzenlenen eylemde YGS’deki başörtüsü yasağıyla, katsayı uygulaması protesto edildi

11-04-2010


İslam ve Hayat

Yüz binlerce üniversite öğrencisi adayının gireceği Yükseköğrenime Geçiş Sınavı (YGS) öncesi Tokat'ta gerçekleştirilen eylemde başörtüsü yasağı ile katsayı uygulaması protesto edilirken, eylemde diğer toplumsal sorunlar da gündeme getirildi. TOKAD ve Özgür Eğitim-Sen tarafından düzenlenen "Yasakçı eğitim sistemi istemiyoruz! Başka bir şık mümkün!" eyleminde kısa bir konuşma yapan Özgür Eğitim-Sen Yönetim Kurulu üyesi Ahmet Örs, "Üniversite sınavlarındaki, başörtüsü yasaklarına, katsayı adaletsizliğine, ideolojik dayatmalara karşı bir kez daha ses vereceğiz. Bazı alanlarda iyileştirmeler olsa da maalesef sınava başörtülü kardeşlerimiz yine alınmayacak. " dedi. Örs, İstanbul Barosu ve Danıştay işbirliği ile devam ettirilen katsayı adaletsizliğini de kınayarak, "Barış dolu bir ülke için haksızlıklara karşı hep birlikte mücadeleye devam edelim" dedi.

Ortak basın açıklamasını okuyan Gamze Tanrıverdi "Burada, sınav öncesi sessizliği bozmak; zorbaca yasaklara tepkisiz kalmamak için toplandık. Sessizliği bozmak istiyoruz, çünkü eğitim sistemi koca bir kara delik halini aldı. Çocukluğumuzu ve gençliğimizi yutarak büyümeye devam ediyor. Hayatımızın en güzel ve masum yılları, köhnemiş yüksek duvarlar arasında rengini, ahengini kaybediyor. Emir komutalarla, sıra sıra girilen sınıflarda günler sorgusuz sualsiz ezberlerle geçip gidiyor. İnandığı gibi yaşamak, düşündüğü gibi konuşmak isteyenlerden sadece düzene ayak uydurması isteniyor. İstendik davranış sergilemeyenler ise yasaklarla, sürgünlerle, tasdiknamelerle cezalandırılıyor!" dedi.

Yasaklarla, sürgünlerle dolu bir sınav!

Güneydoğu illerinde sınava girecek binlerce öğrencinin başka illere dağıtılmasının kınandığı basın açıklamasında ayrıca dershane borcu yüzünden annesi hapse girince intihar eden Soner Semih, Ece Nur Özel ve arkadaşlarının başörtülerinden ötürü sürgün edilmesi, CHP'li İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin başörtülü öğrencilere paso vermemesi, Ceylan Önkol ve Mehmet Nuri'nin öldürülmesi ve TMK mağduru çocuklar da gündeme getirilerek "Bu nasıl bir sistemdir ki, çocuklarını yaşatmaktan çok öldürmeyi biliyor?" sorusu soruldu.

Basın açıklaması "İnsanlığı yoksullaştıran, zamanı tüketen, emeği sömüren, nesli ifsad eden kapitalist hayat tarzına kul-köle olmak zorunda değiliz. Çocuklarımızın gelişimini örseleyen, kişiliğini zedeleyen, inançlarını yok sayan, resmi ideolojinin dışındaki kimliklerini inkâr eden, yasakçı eğitim sistemine de boyun eğmek zorunda değiliz.

Başka bir gelecek; adil ve özgür bir gelecek, bize dayatılan şıklara mahkûm kalarak değil, başka bir şıkkın daha mümkün olduğuna inanırsak gelecek! İnsanların dini, kültürel ya da etnik kimliklerinden ötürü baskıya, zulme ve haksızlığa maruz kalmadığı bir gelecek, biz sorunlarımıza sahip çıkar, sorumluluklarımızı yerine getirirsek gelecek! Bu zulüm, ancak biz direnirsek bitecek! Gelin, birlikte direnelim!" çağrısıyla son buldu.

Şıklarınız bizi eleyemez!

Tekvir Suresi'nin "Diri diri toprağa gömülen kıza sorulduğunda, "Hangi suçtan dolayı öldürüldü?" diye" ayetlerine atıfla hazırlanan "Ceylan Önkol hangi suçtan öldürüldü?", "Mehmet Nuri hangi suçtan öldürüldü?", "Ece Nur hangi suçtan sürgün?" ve "Berivan hangi suçtan mahkûm?" yazılı dövizlerin taşındığı eylemde "Eğitimde ideolojik yasaklara, dayatmalara son!" pankartı açıldı.

"Bu sınavda zulüm var!", "Eğitime özgürlük, hemen şimdi!", "Başörtüsü yasağına, katsayı adaletsizliğine son!" dövizleri taşınırken, "Şıklarınız bizi eleyemez!", "Baskıcı eğitim istemiyoruz", "Yalanlara teslim olmayacağız," "Çocuklar bizimdir, devletin değil" ve "Herkes için adalet, herkes için özgürlük" sloganları atıldı.

Etiketler : #Bu   #sınavda   #zulüm   #var!   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN