"Arap Baharı" ABD'ye yaradı: Silah satışları üçe katlandı

Ortadoğu'daki karışıklık ABD'ye yaradı. New York Times gazetesinin haberine göre, ABD 2010 yılında 21.4 milyar dolar olan silah satışını 2011'de üçe katlayarak 66.3 dolara çıkardı.

28-08-2012


Ortadoğu'daki karışıklık ABD'ye yaradı. New York Times gazetesinin haberine göre, ABD 2010 yılında 21.4 milyar dolar olan silah satışını 2011'de üçe katlayarak 66.3 dolara çıkardı.  Bu artışta Ortadoğu'da "Arap Baharı" diye adlandırılan ayaklanmalar etkili oldu.

En Büyük Alım Körfez Ülkelerinden

Amerikan gazetesi New York Times'ta yer alan habere göre, ekonomik krizin baş göstermesiyle diğer tüm sektörlerde olduğu gibi silah sektöründe de daralma yaşanmıştı. Ancak İran’la yaşanan sorunlar özellikle körfez ülkelerinin silah taleplerini artırdı. 2009’da 31, 2010 yılında 45 milyar dolarlık silah satışı yapan ABD, 2011 yılında ise sadece körfez ülkeleriyle 40 milyar doları aşan silah anlaşması yaptı.

Aslan Payı Suudi Arabistan’ın

ABD, Suudi Arabistan ile yaptığı silah anlaşmasıyla 84 adet F-15 savaş uçağı ve buna ait çeşitli cephane, füze ve lojistik destek satışı yaptı. Bu anlaşma kapsamında Suudi Arabistan’ın hali hazırda sahip olduğu 70 adet F-15 savaş uçağı ise modernize edilecek. Suudi Arabista bunların yanında ayrıca 12 adet Apache ve Black Hawk da satın aldı. 2011 yılında yapılan bu anlaşmanın Suudilere bedeli ise 33,4 Milyar Dolar.

Birleşik Arap Emirlikleri

BAE, ABD’den 3,49 milyar dolarlık hava savunma sistemi, gelişmiş füze kalkanı ve radar satın aldı. Bununla yetinmeyen BAE 939 milyon dolar değerinde 16 adet Chinook helikopter satın aldı. Bu satın alımların toplam bedeli 4,5 milyar doları buldu.

Umman F-16 Aldı

Körfez ülkelerinden Umman ise Amerika Birleşik Devletleri’nden toplam maliyeti 1,4 milyar doları bulan 18 adet F-16 savaş uçağı alımında bulundu.

Hindistan ve Tayvan

ABD’nin 2011’de yaptığı rekor silah ihracatında en çok dikkat çekenlerden biri de Hindistan ve Tayvan’a yapılan satışlar oldu. ABD, bu kapsamda Hindistan’a 4,1 milyar dolar değerinde 10 adet C-17 kargo uçağı satışı yaptı. Bir diğer dikkat çeken satış ise Tayvan’a yapılan ve maliyeti 2 milyar doları bulan füze savunma bataryaları oldu.

Dünya silah ticartende ilk sırada yer alan ABD'nin ardından ikinci sırayı çok büyük bir farkla Rusya aldı. Bu kapsamda Rusya'nın yaptığı silah ihracatı ise 4,8 milyar dolar oldu.

(Kaynak: TRT Haber)

Etiketler : #Arap   #Baharı   #ABD'ye   #yaradı:   #Silah   #satışları   #üçe   #katlandı   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN