"Andımız"ın yazarı Reşit Galip, Türkçe Ezan'ın da müellifiymiş

Demokratikleşme Paketi ile kaldırılan Andımız'ın yazarı Dr. Reşit Galip hakkında çarpıcı bir bilgi daha ortaya çıktı. Meğer, Atatürk'ün kafatasını da ölçerek kayıt altına alan Dr. Galip, ilk Türkçe ezan çevirisini yapan kişiymiş.

06-10-2013


Zaman Gazetesi yazarı tarihçi Mustafa Armağan kaleme aldığı yazıda, "Andımız"ın yazarı Dr. Reşit Galip hakkında birbirinden ilginç bilgilere yer verdi.
 
41 yaşında ölen, Andımız'ın mucidinin bilmediğimiz daha nice yönlerini aktaran Armağan, Galip'in 'Hz. Peygamber, Türk aslındandır. Müslüman medeniyeti bir Türk medeniyetidir' iddialarını ortaya atmasının ardından tekbir ile ezanın Türkçeleştirilmesi işine giriştiğini yazdı.
 
GÖREV YERLERİ...
 
Mübadele Komisyonu delegesi, Aydın Milletvekili, Ankara İstiklal Mahkemesi üyesi, Türk Ocakları Merkez Heyeti Başkan Vekili, Türk Tarihi Tetkik Encümeni Genel Sekreteri, Türk Tarih Kurumu Genel Sekreteri, CHP GYK Üyesi, Halkevleri'nin kurucularından...
 
SULTAN ABDÜLHAMİD'İN EMRİYLE OKULDAN ÇIKARILMIŞ!
 
Rodos'ta dünyaya gelen Reşit Galip'in 1919 yılında Köycüler Cemiyeti'ne kendi eliyle verdiği hayat hikâyesinde ilginç bir ayrıntıyı yakalıyoruz. Buna göre Yahudilerin kurduğu Alliance İsraelite İlkokulu'na girmiş ama bir sene sonra Sultan Abdülhamid'in emriyle okuldan çıkarılmış! Sultan bunu yaptıysa bir bildiği vardır.
 
KAFATASI ÖLÇÜYOR
İlk baskısı 1971 yılında yapılan 'Atatürk'ün Uşağının Gizli Defteri', Çankaya'da 12 yıl sofracılık yapmış olan Cemal Granda'nın anılarıdır. "Atatürk'ün başı ölçüldü ve 81 geldi. Odadakiler sıraya girmişler, başlarının ölçülmesini bekliyorlar. Atatürk, Reşit Galip'e 'Çelebi'ninkini (yazarı kastediyor) ölç.' dedi. Öbürlerinden önce başım ölçüldü, 81 çıktı. Sevinmeye başlamıştım. Öyle ya, Atatürk'le aynı kafa ölçüsü taşıyordum. Fakat sevincim uzun sürmedi. Atatürk 'Olmaz! O hayvan kafalıdır. Bir yanlışlık olmasın.' dedi. Neredeyse ağlayacaktım..."
 
Buna göre Andımız'ın yazarı Reşit Galip aynı zamanda kafatası ölçen bir doktordur!
 
HZ. PEYGAMBER, TÜRK'MÜŞ!
 
Bir marifeti de İslam'da reform yapmaktır Reşit Galip'in. Hızını alamayıp din işine de el atmış ve 'Müslümanlık Türk'ün Milli Dini' adlı bir tez hazırlamış. Özeti elimizde bulunan tez, Atatürk'ün direktiflerinden ilhamını almış, onun tarafından okunup üzerinde fikir yürütülmüş ve el yazılarıyla notlar konulmuş. Münir Hayri Egeli'nin 'Eski bir Atatürkçü' imzasıyla 'Millet' dergisinde çıkan tefrikasında (Ekim1947-Ocak 1948) aktardığına göre saçtığı bazı inciler şunlarmış:
 
-Hz. Peygamber, Türk aslındandır.
 
-Müslüman medeniyeti bir Türk medeniyetidir.
 
-Müslümanlığı Türk'ün anlayacağı bir hale getirmek gerekir. Bu da ancak ibadetin Türk diliyle yapılmasıyla kabil olabilir.
 
TEKBİR VE EZAN'IN TÜRKÇELEŞTİRİLMESİ
 
İşte bu 'tez'in arkasından tekbir ile ezanın Türkçeleştirilmesi işine girişilmiştir ki, ilk Türkçe ezan çevirisini yapanın Andımız'ın yazarı olması sanırım fazla söze hacet bırakmayacaktır.
 
(Zaman / Haber 7)

Etiketler : #Andımızın   #yazarı   #Reşit   #Galip   #   #Türkçe   #Ezan'ın   #da   #müellifiymiş   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN