"ABD müttefiki Türkiye tarihe karıştı"

CIA Ortadoğu ve Türkiye Masası'nın eski şefi Graham Fuller, 'Yeni Türkiye Cumhuriyeti' isimli son kitabında Türkiye'nin uluslararası ilişkilerde ABD'nin vesayetinden kurtulmaya başladığı ve Washington'un artık Türkiye'yi müttefik görmemesi gerektiğini dile getirdi.

03-04-2008


CIA Ortadoğu ve Türkiye Masası'nın eski şefi Graham Fuller, 'Yeni Türkiye Cumhuriyeti' isimli son kitabında Türkiye'nin uluslararası ilişkilerde ABD'nin vesayetinden kurtulmaya başladığı ve Washington'un artık Türkiye'yi müttefik görmemesi gerektiğini dile getirdi.

Türkiye’nin ABD ekseninden çıkarak bağımsız bir politika gütmeye başladığına dikkat çeken Fuller, Türkiye’nin bu politikasının Ortadoğu’nun istikrarına daha fazla katkı sağlayacağını söylüyor. "ABD'nin bölgesel meselelerde Türkiye ile yakın teması ihmal etmesi, Arap devletlerine danışmayı ihmal etmesinden çok daha pahalıya mal olacaktır.” Görüşünü dile getiren Fuller, “

2006 sonbaharından itibaren Washington daha gerçekçi bir yaklaşım benimsemiş, Türkiye'ye istediği rolü oynama ve faydalarını görme imkânı tanımaya karar vermiştir. Türkiye'nin daha bağımsız bir seyir izlemesi, ABD ile bağların doğrudan reddi demek değil, fakat ABD'nin bölgedeki amaçlarına Türkiye'nin peşinen teslim olma döneminin sona ermiştir. Washington artık Türkiye'yi müttefik görmemeli. Öngörülebilir ve sadık Amerikan müttefiki Türkiye, tarihe karışmıştır." İfadelerinde bulundu.

”TÜRK İSLAMI DÜNYADA YENİDEN İLGİ ÇEKİYOR”
Fuller, kitabında, AK Parti ve Gülen hareketine ilişkin çarpıcı değerlendirmelerine de geniş yer veriyor. Aktüel Dergisi’nde yer alan habere göre Fuller, AK Parti ve Gülen hareketiyle 'Türk İslam’ı'nın yeniden yükselişe geçtiğini söylüyor. Fuller: "Modern Türk devletinin sıkı İslam karşıtı yapısına rağmen Türkiye, sadece Türkiye için değil, aynı zamanda genelde günümüz İslam’ı için önemli iki dinamik İslami hareket üretmiştir: Gayet politik AKP ve büyük ölçüde apolitik cemaatçi Fethullah Gülen hareketi.” iddiasında bulunuyor.

İSLAMCILAR EN YARATICI ENTELEKTÜEL GÜÇ
“Türk İslamı” nın olarak tanımladığı dönüşümün her yerde Müslümanların yoğun ilgisini çektiğini söyleyen Fuller, İslamcıların Türkiye’de en yaratıcı entelektüel gücü temsil ettiği görüşünde. Türkiye'nin 'laik' bir devlet olarak kalacağının kesin olduğunu anlatan Fuller, “Türkiye içinde laikliğin anlamı evriliyor.” dedi. “Ülke, Osmanlı geçmişi ve kültürel-dini gelenekleriyle de yeni ve daha rahat bir ilişki geliştiriyor.” görüşünü dile getiren Fuller, Türk İslamcılarının, İslami bilinçlenmeyi teşvik konusunda devletin rolü üzerinde durmaktan uzaklaşıp sivil toplum içinde çalışmaya yöneldiklerini de vurguluyor.

OKUYUCULAR BENİM GÖREVİMİ UNUTSUN
Kitabı okumak isteyenlere tavsiyede bulunan Graham Fuller, “Bir süre için, 1960'larda Türkiye'de istihbarat görevlisi olarak hizmet verdiğimi veya uzun yıllar CIA'de çalıştığımı unutun. Zamanla her şey değişir, benim görüşlerim de değişti. Lütfen bu kitabı sanki arkasında özel bir amaç güdüyormuş gibi okumayın. Hayatımın şu aşamasında inandığım şey neyse, kitabın söylediği odur. Gizli bir kanaldan ABD politikasına yardım etmek için yazıyor değilim. Esasen, ABD politika yapıcılarının çoğu bu kitaptan hoşlanmayacaktır." diyor. (8 Sütun)

Etiketler : #ABD   #müttefiki   #Türkiye   #tarihe   #karıştı   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN